Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Werknemers En Werkgevers Verantwoordelijk Voor Re Integratie

Langdurig zieken stijgen, maar groei zwakt af

Werknemers en werkgevers verantwoordelijk voor re-integratie

Wanneer je langdurig ziek bent, zijn werkgevers en werknemers in de eerste twee ziektejaren samen verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer. Indien de arbeidsongeschiktheid langer aanhoudt, ontvangt de werknemer een vervangingsinkomen dat wordt vergoed door de verplichte ziekteverzekering.

Uitkering bij het UWV

Naast een aangepaste functie aanvragen bij de werkgever, kan er ook een uitkering worden aangevraagd bij het UWV. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van het inkomen en de werkgeschiedenis.

Aantal langdurig zieken stijgt

Uit de meest recente cijfers van 2017 tot en met 2022 blijkt dat het aantal langdurig zieken jaar na jaar stijgt. De laatste gemeten jaren is de stijging echter minder sterk.

Ingrijpende gebeurtenissen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand langdurig ziek kan worden. Denk hierbij aan een ernstig ongeval, ziekte, operatie of burnout. Dit soort ingrijpende gebeurtenissen kunnen het leven van zowel de betrokkene als zijn of haar omgeving drastisch veranderen.

Conclusie

Hoewel het aantal langdurig zieken nog steeds stijgt, is het positief dat de groei de laatste jaren afzwakt. Het is belangrijk om te erkennen dat langdurige ziekte een complex probleem is met verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Door samen te werken, kunnen werkgevers, werknemers en overheidsinstanties stappen ondernemen om de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt te ondersteunen en de impact van langdurige ziekte op het individu en de samenleving te verminderen.


Comments